Zondag in Jaffa

Ds. Goldby van de Schotse Free Presbyterian Church woont op dit moment in Jaffa, voorheen is hij 4 jaar in Jeruzalem geweest. Hij werkt aan de vertaling van de Hebreeuwse Bijbel en is bezig met de Westminster Confessie. Het is verschrikkelijk moeilijk om hier zondagse kerkdiensten te beginnen. Zondag is een normale werkdag in Israel, de mensen hebben vrijdag en zaterdag vrij. Er zijn verschillende Messiasbelijdende gemeenten, maar zover ik weet hebben de allemaal kerkdiensten op zaterdag en op  zondagavond. Mr. Goldby hield 2 diensten op zondag toen hij in Jeruzalem was, maar daar had hij vaak toeristen. Hier in Jaffa komt er niemand sochtends, dus heeft hij 1 dienst op zondagavond. Hij kwam ons zaterdag aan het eind van de middag ophalen. Zijn vrouw en dochter waren helaas in Schotland. Maar we werden hartelijk onthaald. Kregen lekker wat te eten en te drinken.

Zondag, begin van de middag kwam hij ons weer ophalen. We hebben de zondagmiddag in zijn flat doorgebracht, samen met een vriend van hem: Tom. Tom is ds. in de Reformed Baptist Church en ze werken veel samen in verschillende projecten. Ds. Goldby heeft zelfs nog een hele maaltijd gekookt: Casserole met aardappelpuree, worteltjes en erwtjes. Met ijs na!

Savonds naar de kerk geweest, waar Tom was en nog 2 Russische Joden: Yuri en Sasha. De dienst werd vertaald in het russisch. Het is verschrikkelijk moeilijk om het Evangelie hier in Israel te brengen. Vooral de orthodoxe Joden zijn zeer vijandig. Pakketjes worden bezorgd met een bom erin of als je ondernemer bent nemen ze je vergunning af. Toch heeft ds. Goldby vrienden onder hen. Hij ging regelmatig naar de synagoge en is in gesprek met Joodse Rabbies. Sommige van deze mensen zijn in het geheim Christenen. Maar ze zijn erg bang. Maar de ds. vermoedt dat er veel meer zijn dan wij denken.