zaterdag, reis door de Sinai

We moesten vandaag om 9.30 de bus naar Taba hebben. Taba is de laatste Egytische plaats in de Sinai, voor Israel. Eilat was onze eindbestemming. Eilat ligt helemaaal onderin Israel, met links de Sinai woestijn, erboven de Negev en naar het zuiden de Rode Zee.

Onze hostel broeders hadden ons een beetje de verkeerde kant op gestuurd, dus arriveerde we al lopend bij een groot arabisch busstation. Niemand wist waar de bus naar Taba was, maar ze wilden ons best per taxi daarheen brengen (6 uur rijden) :-) Ja, ja, we lieten onze buskaartjes zien, dus toch maar wat richtingen proberen te verstaan. Alles gaat in rap arabisch. Maar goed, na een heel erg bezwetende 'wandeltocht', met onze koffers vonden we -net op tijd!- het Tourgamon busstation. En de bus naar Taba. We waren al goed voorbereid hoe deze reis zou kunnen verlopen door verschillende internetreisverhalen gelezen te hebben. Het overtrof alle verwachtingen :-))))) Het begin verliep goed. Na nog 2 busstations aangedaan te hebben en er ongeveer 15 mannen in de bus zaten ( ik was de enige vrouw) gingen we de woestijn in. Gelukkig had de bus airconditioning. Na ongeveer 2 uur stapte de buschauffer uit om z'n behoefte te doen. Ergens op een foto zie je hem nog zitten, sorry was niet de bedoeling om dat te doen, maar nu ie er toch op staat....

Na nog een half uur stopte hij weer, dit keer was hij te ziek om verder te gaan. Het is in de Ramadan tijd, dus denk dat hij te zwak geworden was. Na een hoop heen en weer gepraat ging een van de passagiers maar verder rijden..... Toch schijnen ze daar niet helemaal gerust op geweest zijn, omdat hij natuurlijk geen busrijbewijs had. Dus weer gestopt bij een checkpoint waar ook een ambulance stond. Zieke man ondersteund en naar de ziekenwagen gebracht. Na een half uur kwamen ze toch allemaal tevoorschijn en bevolen iedereen uit de bus te gaan en over te stappen op een andere die achter ons stond (had geen airo en dat in de woestijn, twas wel 45-50 graden) Weer een stukje gereden. Weer gestopt, nu was de bus kapot!! Gelukkig weer een andere bus opgetrommeld. Volgens mij degene waar we net uitkwamen en waar de zieke chauffeur in lag. o, o, wat een land! Weer een paar uur verder. Toen weer eruit en in een volgende bus die ons uiteindelijk naar Taba bracht. Daar door de douane van Egypte-Israel gegaan. Gelukkig viel dat mee. We hadden verhalen gehoord dat dat wel 2.5 uur kon duren, maar het ging heel soepel.

Toen taxi naar 'De Shelter' genomen, dat is een christelijk hostel in Eilat. Het was een verademing om uit de woestijn te komen en dan de blauwe Rode Zee te zien en de prachtige stad Eilat. Alles schoon, rustig.

Vanuit het hostel zijn we naar de zee gelopen en hebben we een heerlijke duik genomen savonds om 8 uur met de sterren boven ons. Het was nog steeds 30 graden. Het water is kristalhelder en heeft een ideale temperatuur. Toen naar bed.