Prins Willem Alexander op Antarctica

De prins zal ondertussen wel weer in het vaderland zijn. Op zijn weblog konden we zijn avonturen volgen. Het gewone volk mocht echter geen commentaar plaatsen. Het was het gewone twee-richtingsverkeer: belastinggeld naar de prins, en speeches terug. Het commentaar daarom maar hier. Op 6 februari schreef de prins:

Rothera station, sinds begin jaren 90 in gebruik door BAS, ligt aan de westkant van het Antarctisch schiereiland, één van de drie hotspots op de wereld (de andere zijn noord Siberië en noord Canada/Alaska), waar de gemiddelde temperatuur over de afgelopen 50 jaar met 3 graden Celsius is gestegen.

Laten we dit eens goed lezen: vanwege global warming, globale opwarming, gaat de prins naar één van de drie plekken op aarde die warmer worden. Als eenvoudige burger zou je denken dat als je over global warming praat, het overal warmer wordt, dus dat je ook gewoon in Nederland de effecten kan bestuderen. Maar nee, er zijn maar drie plekken op deze aarde die opwarmen. Dus zo globaal is die opwarming niet moet de prins toegeven.

Het tweede wat hier mis mee is dat het op Antarctica nu juist kouder wordt. Slechts op een punt, ja, het westelijk schiereiland, wordt het warmer. Aan de oostkant wordt het nu juist kouder. Als kranten het over het opwarmen van Antarctica hebben moet je altijd goed opletten. Als ze het correct doen, zullen ze het over het Westen van Antarctica hebben, de Antarctic Peninsula. In het oosten wordt het nu juist kouder.

Dus naar de plek waar het opwarmt, ga je heen om de opwarming te bestuderen zoals de prins vervolgt:

De plek dus om de gevolgen van die opwarming op de omgeving te bestuderen.

En inderdaad, hieronder ziet men Willem Alexander bij het bestuderen van de global warming. Met een 1000x vergroting is global warming inderdaad goed te zien:

Ja, ik kan global warming nu duidelijk zien

Maar alle grapjes terzijde, waarom niet naar de oostkant om de gevolgen van de afkoeling op de omgeving te bestuderen? Dat veroorzaakt ongetwijfeld minder nieuws. En als prins kan je natuurlijk ook niet tegen de heersende menigte ingaan.