Olijfberg, Hizkia's tunnel, Jericho

Nog een dag: Olijfberg opgeklommen.

Hizkia's tunnel doorgelopen: Het ondergrondse gangenstelsel waar water doorstroomd en waar de Israelieten hun drinkwater vandaan haalden. Gegraven op bevel van Hizkia. Het was pikkedonker, de tunnel was maar 533m. lang. maar we deden er 40 min. over om erdoor te komen. Gelukkig is het zomer, zodat het waterpeil laag was. Op sommige stukken was het 60 cm. diep. Heerlijk even afkoelen! We zagen ook de naastgelegen schacht die door David schijnt gebruikt te zijn toen hij Jebus(Jeruzalem) veroverde.

Eind van de middag naar Jericho gereden (eindelijk de auto gebruikt, de blaren op de voeten moesten even rust hebben)

Het oude Jericho is niet veel meer van over. Eerst zijn we nog naar de Wadi Kwelt gereden - we dachten dat daar de oude stad lag. Maar het was een afgelogen oase in de woestijn van Judea. Toch mooi dat we dat gezien hebben, enkele bedoeienen wezen ons de weg hoe we moesten rijden. Een niet al te goed berijdbare weg....Uiteindelijk lazen we later dat daar de weg van Jeruzalem naar Jericho vroeger gelopen heeft. Goed in te denken dat daar veel struikrovers zaten!

Jericho ligt in de westbank. Palestijns gebied dus. Ons was geadviseerd om de auto bij de grenspost te laten staan en vandaar een Palestijnse taxi te nemen. Dit hebben we dus ook gedaan en een heel aardig taxichauffeur pikte ons op in de hitte van 38 graden. Hij wilde zelfs geen eens een fooi!

Even in Jericho rondgelopen en nog een kabelbaan naar boven genomen. Zogenaamd naar de Berg van de Verzoeking. Maar daar klopt niks van. Je hebt vandaar wel een prachtig uitzicht over de Dode Zee en de Jordaanvlakte, maar het is over de laagste plek ter wereld. 200 m. onder zeeniveau! Meer waarschijnlijk is aan de overkant, over de Jordaan waar je uitzicht over heel Israel hebt.

Vandaar weer een taxi naar de grenspost. Deze keer was er verschrikkelijk veel Palestijnse leger/politie op de been. Echt dreigend. Je bent dan toch weer blij om op Israelisch grondgebied te zijn. Al is het de laatste 8 jaar heel erg rustig.