Het oude Jerusalem

De En-gedi watervallen en poelen liggen alweer wat dagen achter ons. maar dat was echt een hoogtepunt. En zeer zeker het 'zwemmen' in de Dode Zee. Je kunt echt niet zwemmen, als je dat probeert wordt je buik gewoon omhoog geduwd en kantel je. Een gekke ervaring. Je kunt er in elk geval niet verdrinken :-).

Wat punten over Jerusalem:

De oude stad -binnen de muren dus- doorgewandeld. Bijna een hele dag over gedaan. Begonnen in de 'Soekh' - een mix van Joodse en Arabische stalletjes met 1000-den souveniers. En maar afdingen :-) Anne Roos en ik hebben elk een prachtige rok gekocht. De man vroeg er samen 360 Shekels voor. Uiteindelijk hebben we ze voor 180Shekels gekocht. Berend had medelijden met de arme man.........(vroeger vond ik het vreselijk als m'n vader aan het afdingen was, kheb toch wat van je geleerd pa) De volgende dag wilde Dieuwe graag nog een mini-schaakspel kopen. We zijn samen op pad geweest en dachten als we nou een paar dingen tegelijk kopen kunnen we vast een mooi prijsje krijgen. Bij de eerste Arabier werd ik al uitgescholden dat ik m'n vaderland beledigde. We zeggen ook altijd dat we uit NZ komen en nooit uit NL, want dan vragen ze gelijk 3x meer. Maar helaas, ik was toch wat te hard voor de beste man. Nou, dan maar naar de volgende. Dieuwe begon er ook plezier in te krijgen. Hij heeft een schaaksetje gekocht, maar begon op een gegeven moment een ruilhandeltje toen hij bij een ander een mooiere zag. Hij heeft het alleen niet voor elkaar kunnen krijgen;-(

Op de eerste dag dus het Joodse kwartier gelopen: mooi, oud, stil, schoon, Joodse jongens aan het spelen, veel orthodoxe Joden in de straten.

Toen het Arabische kwartier: druk, lawaaiig, vies, kruidige geuren, gesluierde vrouwen, goedkoop eten.

Daarna het Christelijke stadsdeel: toeristisch, ene kerkgebouw na het andere, kruisdragers, mooi historisch gedeelte met de Poel van Bethesda. Ze hadden daar opgravingen gedaan en het eigenlijke Jerusalem in de tijd van Jezus ligt dus wel 6 meter onder de huidige stad.

Je hebt ook nog een Armeens gedeelte, maar daar zijn we de volgende dag doorheen gelopen.