De muren van Jerusalem

We zijn helemaal over de muren van Jerusalem gelopen. Echt de moeite waard. Je krijgt zo een goed overzich over de oude stad, als over de heuvels buiten Jerusalem. We hebben er ongeveer 3.5 uur over gedaan om erover te lopen. Het is maar 4.2 km. Maar elke keer weer even kijken, veel trapjes op en af. En vooral de hitte maakt het dat je het langzaamaan doet.

Het Bijbelse Jerusalem is helemaal niet zo groot als we gedacht hebben. Ik denk dat ons idee van steden, in onze tijd, heel anders is dan toen. Hetzelfde geldt voor Jericho, waar we de ruines van het oude Jericho bekeken hebben. Het was echt geen grote stad.

De wandeling over de muren gaf ons een goed idee van alle poorten. We zagen onder ons het dal van Hinnom (waar de kinderoffers gebracht werden) en aan de zuidkant het Kidron dal. Achter het Kidron dal ligt de Olijfberg. Je kunt dus goed zien hoe je vanuit de Gouden Poort door het Kidron dal de Olijfberg op kon lopen. Alleen is de Gouden Poort nu dichtgemetseld door de Moslims, omdat ze denken dat Christus daar bij de wederkomst binnen zal komen. Voor de poort is een grote Moslimbegraafplaats. Terwijl aan de overkant tegen de Olijfberg allemaal Joden begraven liggen die denken dat ze dan Christus als eerste zullen zien........

Ook zijn we op onze wandeling door de stad alle poorten doorgegaan: De Damascus poort, Mestpoort, Leeuwenpoort,  Heroduspoort, Jaffa Poort, Sionspoort.