De krant brengt de leugen in het land, deel 100

Veel nieuws in de krant is afkomstig van dezelfde bron. Lees je 1 krant, dan lees je ze allemaal zogezegd. Een verhaal wat ik net tegenkwam is over de bijensterfte is een goed voorbeeld. Ik les het net op nu.nl, maar hetzelfde verhaal staat ook in De Telegraaf, en het RD. Het RD is zo aardig de bron er bij te zetten: het ANP. De passage waar ik moeite mee heb:

Verburg wil wel kijken of er andere manieren zijn om de bijensterfte, die vooral veroorzaakt wordt door het gebruik van pesticiden, tegen te gaan.

Bijensterfte wordt vooral veroorzaakt door pesticiden?? Die worden al 100 jaar gebruikt, waarom is dat nu pas een probleem? Daarom hebben sommigen het nu over nieuwe bestrijdingsmiddelen (de zogenaamde neonicotinoïdemiddelen).

Als je een neus hebt gekregen voor dit soort zaken, dan weet je precies wie hier achter zitten en waarom. De mensheid gaat ten onder aan overbevolking, zure regen zorgt ervoor dat 80% van de bomen doodgaan (had ongeveer begin jaren 90 gebeurd moeten zijn), we verdrinken allemaal door het rijzen van de zeespiegel, het wordt te warm. Het houdt niet op. De bijensterfte past hier precies in. Het gaat nog erger met de wereld dan ooit te voren, global warming is er niets bij. 'Bijensterfte erger dan opwarming aarde' zegt Belgische professor Frans Jacobs, werkzaam bij de universiteit van Gent.

Een nog interessantere theorie is dat de bijensterfte veroorzaakt wordt door de mobiele telefoons. Het klopt precies: er zijn steeds meer mobiele telefoons, en er gaan steeds meer bijen dood (wordt er beweerd): QED.

Maar in elk geval is de claim "wordt veroorzaakt" veel en veel te sterk. Zeer waarschijnlijk is het een mijt, de varroamijt:

´Anderen wijzen het broeikaseffect als de schuldige aan. Of nieuwe pesticiden die boeren op hun gewassen spuiten. Hier en daar wordt gefluisterd dat het allemaal het gevolg is van de introductie van de mobiele telefoon. De gsm-straling zou dodelijk zijn voor bijen. Ik geloof niets van dergelijke spectaculaire verklaringen. Ik denk dat die sterftes inderdaad veroorzaakt worden door een besmetting maar dan met een oude vijand van de bij: de varroamijt. Dat is een parasiet afkomstig van de Indische honingbij, Apis cerana. De Indische honingbij is er redelijk tegen bestand, maar de Europese honingbij niet. Toen deze mijt in Europa opdook, rond 1970, sinds1980/85 ook in Nederland, veroorzaakte hij dan ook grote schade. Alle bijenvolken zijn er inmiddels mee besmet. En daar komt bij dat de varroamijt gastheer is – of is geworden – van verschillende virussen.´

Maar terug naar de kranten: hun bestaansrecht, volgens hun, is het feit dat ze allerlei mensen hebben die feiten en waarheden controleren. Daar blijkt nooit wat van waar te zijn. Ooit al eens iemand ontmoet die dit als baan had? Als technicus weet ik ook precies hoe dit artikelen in de kranten komen: geheel automatisch. Heb dit soort interfaces geschreven. Dus het ANP schrijft een artikel, stuurt het elektronisch naar de kranten, en het komt geheel automatisch in de krant. Echt geen mens die er naar kijkt.

En dat leidt tot echt geen mens die meer wil betalen voor een slecht product. Het gaat slecht met de kranten, en dat is maar goed ook.